Naši vinogradi

Ekološko grožđe pod okriljem Dinare

Strast prema zemlji iz koje je potekao naš osnivač Nikola Damjanić vezala je njegov nemiran duh neraskidivo za ovaj kraj. Tu, na ovoj osunčanoj visoravni iznad sela Vrbnik, uz pomoć prijatelja i vrsnih vinara iz Goriških brda, zasadili smo 30.000 trsova vinove loze. Tako je počela priča o našim vinima Burnum.

 

Znali su stari ratnici gdje se pije najbolje vino

Naši vinogradi obuhvaćaju oko 6 ha cjelokupnog imanja PZ »Vrbničko selo«. Pripadaju kninskom vinogorju budući da se nalaze na samo 7 km od kraljevskog grada Knina.  

U ovom kraju zemlja je kamenita, surova i šrkta, ali zato sunce obilato miluje naše vinograde. Njegovi traci blistaju u zlatnim i rubinovim kapima naših vina. 

Burnum je naziv za rimski vojni logor koji su stari Rimljani ovdje osnovali na početku naše ere. Brojio je oko 25.000 vojnika koji su po našim vinogradima nekada lutali, ratovali i vinom se krijepili. Znali su stari ratnici gdje se pije najbolje vino.  

Ostaci »burnuma« očuvali su se do danas u obliku dvaju lukova, baš onakvih kakve ćete naći na našoj etiketi vina.

Sretan dom za mnoge domaće i svjetske sorte grožđa

U dubokom dalmatinskom zaleđu zore poznate svjetske sorte grožđa koje u kombinaciji sa lokalnim sortama tvore izuzetnu harmoniju boja, okusa i mirisa.

Svo grožđe u našim vinogradima raste u ekološkim uvjetima i sva naša vina nose EU eko certifikat.

U ovom kraju zemlja je kamenita, surova i šrkta, ali zato sunce obilato miluje naše vinograde. Njegovi traci blistaju u zlatnim i rubinovim kapima naših vina.

Crveni & bijeli cuvéei

Od bijelih sorti u našem vinogradu naći ćete autohtoni pošip i maraštinu kao i chardonnay i voignier koji zajedno ulaze u sastav našeg Bijelog cuvée.

Od crnih sorti uzgajamo domaći babić i plavac mali, ali i svjetske loze kao što su merlot, cabernet sauvingon, cabernet franc i carmenère. U pomno biranim omjerima, o kojima brine naš enolog Miodrag Huškar, daju jedinstveni pečat našem Crnom cuvéu.

Jeste li znali da smo među prvima u Hrvatskoj, tradicionalnom metodom vrenja u boci, ovdje napravili suhi rosé pjenušac od sorte babić. Nježan poput jutarnje rose, sočan poput breskve i tečan nalik poljupcu. Za njega se baš uvijek traži buteljica više.